Heineken's Amsterdam

06/02/2014, Robert Beugeling

Gerard Heineken (1841-1893) neemt in 1864, nu honderdvijftig jaar geleden, de oude brouwerij De Hooiberg over. Amsterdam is dan een verarmde stad. Een aantal vooruitstrevende Amsterdammers helpt de stad vooruit, het Paleis voor Volksvlijt wordt gebouwd en het Vondelpark wordt aangelegd.

Ook Heineken wil vooruit. In 1868 laat hij een nieuwe brouwerij neerzetten aan de rand van de stad, het begin van de bekende Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade. De ondernemer en vernieuwer Heineken wordt snel succesvol met het brouwen van het toen nieuwe ‘Beierse bier’, het bier dat we nu pils noemen. Maar Gerard Heineken is ook een betrokken Amsterdammer. Hij spant zich in voor goede huisvesting voor arbeiders en voor de bevordering van kunst. De expositie toont hoe de grondlegger van het wereldwijde concern ook één van de grondleggers is van het moderne Amsterdam.

Te zien zijn o.a.:

- de originele brief die Heineken aan zijn moeder zond waarin hij aankondigde een brouwerij te hebben gekocht;

- de geschiedenis van de eerste brouwerij (thans Heineken experience);

- informatie over de tentoonstellingen waar Gerard Heineken als stadhouder stond en in 1875 (te Parijs) in de prijzen viel;

- de rol van Gerard Heineken bij de oprichting van de zogenaamde 'bierhuizen', waar hij zowel bierleverancier als exploitant was.

Daarnaast is er in de filmzaal (gratis) filmmateriaal van en over Heineken te zien, w.o. bedrijfsfilms en commercials uit de jaren '60 en '70. Ook kunt u in de schatkamer commerciële foto's van Paul Huf zien, die hij vanaf 1949 tot 1962 voor Heineken maakte.

Expositie, vanaf 7 februari t/m 11 mei 2014

Toegang €6, met korting €4

Adres: Vijzelstraat 32 1017 HL Amsterdam

Terug naar het nieuws overzicht